Uncategorized

Over kleurrijke leiders gesproken: Ricardo semler

Soms wordt een mens op zijn wenken bediend. Of ben ik gepreocupeerd en zie ik wat in mijn frame past? Zoals een zwangere alleen maar oog heeft voor moeders met een kinderwagen? in ieder geval heb ik gisteravond gesmuld van Tegenlicht bij de VPRO. Ricardo Semler bracht de kapitale kracht van het geluk op de buis en gaf daarmee “good practice” van het nieuwe leidinggeven. Koren op mijn molen na de lancering deze week van de ontmoetingsdagen van “de kleurrijke manager” (meer info bij mijn trainingen).

In de jaren 80 nam Ricardo als 20-jarige het bedrijf van zijn vader over, een technisch bedrijf dat vervolgens in 10 jaar tijd 900 procent groeide…geen sinecure! Hij ontsloeg 3/4 van het staande management en familieleden en diens fans. De centrale vraag waardoor hij zijn bedrijfsvoering laat leiden, is continu: “Hoe worden medewerkers gelukkig”. De enige regel die hij oplegt aan medewerkers is “discipline”om op tijd het werk af te krijgen. Verder krijgt men alle ruimte om eigen salaris en werktijden te bepalen en deelt iedereen gelijk in de winst.

Deze principes paste hij ook toe op onderwijs en op dit moment is hij bezig om een lokale samenleving zodanig te organiseren. Zijn eigen inspirerende uitgangspunt hierbij is: Hoe kan ik het leven van anderen verbeteren zonder dat mijn eigen leven verslechtert.

Kleurrijk leiderschap

Ik vind het geweldig dat Geluk voor iedereen haalbaar lijkt. Geen utopie maar haalbaar! Ik vroeg me nog wel even af wat hij doet met de donkere kanten van het leven, die er bij horen naar mijn ervaring. Ook voor hem trouwens, want hij heeft een levensbedreigend ongeluk gehad en is groot gebracht door een moeder die voor zijn geboorte, 7 miskramen en vroeggeboorten had. Dat tekent een mens. Zijn grote inspirator is Jung die het onbewuste en de polariteit grote betekenis toedicht. Hij gelooft in iets dat groter is dan wij.

En dat maakt hem mens, hij accepteert wat hij aantreft en gebruikt zijn invloed binnen die mogelijkheden. Hij stelt het positieve centraal. En bovenal hij kan buigen voor het leven. Hij kent zijn plek in het geheel, een belangrijk systemisch principe dat ook in opstellingen wordt benut. Een leider met lef: Kleurrijk!

Stijn

Ervaren systeemopsteller, trainer op identiteitsnivo, begeleider/coach van professionals. Numeroloog en raadsvrouw. Wijst je de weg naar wie je echt bent, zodat je kunt worden wie je bedoeld bent te zijn, met al je talenten en mogelijkheden. Met zelfacceptatie en effectieve persoonlijk sturing op jouw levenspad. Onthult samen met jou je persoonlijke sleutel tot jouw levensgeluk. Laat je je moed verzamelen om buiten je comfortzone te gaan, want daar ligt de magie. Ook voor jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *