leiderschapsystemisch

Apart die vrouwen!

Waarom vrouwen een tijdje apart mogen? Momenteel werk ik veel met en voor vrouwen, sinds ik de weg naar mijn moeder vond, lukt dat. Op dit moment organiseer ik met een groep vrouwen het Freya Festival, een happening speciaal voor en door vrouwen. En train ik vrouwen in het noorden samen met Madelon Barens in het programma VoorVrouwen. Een eerste groep bij de gemeente Groningen bleek een schot in de roos. Naast veel applaus ondervinden we ook kritiek: Waarom sluiten jullie mannen uit, waarom mogen alleen vrouwen komen?

Vrouwenemancipatie is weer hip aan het worden en het gaat niet om ‘oude wijn in nieuwe zakken’. Het gaat om een nieuw paradigma, een nieuwe synergetische kijk op en door alle lagen, ontstaan vanuit een nieuw inzicht dat we met elkaar omarmen in deze tijd: We snappen dat wereldverbetering volgt op geheelde individuen, zoals je pas van een ander kunt houden als je jezelf lief hebt tot in elke vezel, ook die rafelige.

Vrouwen hebben elkaar nodig om in een veilige bedding elkaars moeder en zusje te zijn en die rollen die in de vroege jeugd beschadigd werden opnieuw te beleven, zodat alsnog een gezonde hechting kan plaatsvinden. Daarmee helen vrouwen hun vrouwbeeld en zichzelf en kunnen zij zich volledig oprichten. Het mooie is als zij dit doen, zij automatisch de ander oproepen ook volledig te gaan staan. Er wordt geen beroep meer gedaan op de redder, het slachtoffer, de vader, het jongetje, de moeder, het kleine zusje in de ander. Omdat zij heel is, wordt de volwassen ander in de relatie geroepen. Dat geldt in persoonlijke relaties en op het werk met de leidinggevende en de collega’s.

Dat maakt het waardevol om als vrouwen samen te zijn. Niet zoals in het verleden wel gebeurde als verwijt naar het andere geslacht of de leidinggevende en de wereld, omdat vrouwen zich onvoldoende gezien wisten. Nee er wordt verantwoordelijkheid genomen voor wie zij is en zij richt zich volwassen op. Zij likt haar wonden, omarmt haar schaduw en kan zichzelf dragen. Zij staat voor wie zij is en kan haar behoeften verwoorden aan de ander, terwijl zij deze ook respecteert.

En misschien is het allerleukste nog wel van deze nieuwe emancipatoire beweging, dat zij woest aantrekkelijk wordt als zij met vrouwen kan zijn. En op de werkvloer over niet al te lange tijd het glazen plafond wegblaast. Magie? Misschien, magisch is het zeker!

VoorVrouwen-300x165

 

Stijn

Ervaren systeemopsteller, trainer op identiteitsnivo, begeleider/coach van professionals. Numeroloog en raadsvrouw. Wijst je de weg naar wie je echt bent, zodat je kunt worden wie je bedoeld bent te zijn, met al je talenten en mogelijkheden. Met zelfacceptatie en effectieve persoonlijk sturing op jouw levenspad. Onthult samen met jou je persoonlijke sleutel tot jouw levensgeluk. Laat je je moed verzamelen om buiten je comfortzone te gaan, want daar ligt de magie. Ook voor jou.

2 gedachten over “Apart die vrouwen!

 • Herkenning alom….herken het proces van heling in mezelf dat mij in mijn kracht zette andere vrouwen een helpende hand toe te kunnen steken.
  Indertijd gaf ik cursus aan een groep oudere vrouwen die de grip over hun leven kwijt waren. De gemeenschappelijke deler was het verlies van hun partner waardoor de eigen identiteit aan het wankelen was gebracht.
  Het was ontroerend te zien hoe kwetsbaar ze in het begin waren en hoe waardig en vol zelfvertrouwen ze aan het eind van de cursus de wereld instapten.
  Ook hier kwam aan het begin de vraag: waarom sluiten jullie mannen uit, waarom mogen alleen vrouwen komen?
  Gaandeweg werd het hen duidelijk. Ze voelden zich veilig bij elkaar en stonden open om te geven en te ontvangen.
  Hun individuele pijn werd door elkaar herkend en gedeeld en zodoende geheeld.
  Ik verheug me op het Frija Festival…..lekker onderonsje!

 • Dank je wel voor je reactie Mieke. Het is ook zo realiseer ik me dat onbekend onbemind maakt. Pas als je de ervaring hebt, ken je de waarde. Het is daarmee zo belangrijk dat we uit onze comfortzone stappen en ons op onbekend terrein durven te wagen. Tot eind augustus Mieke, zo leuk dat jij jouw kunstwerken aan ons laat zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *