);

Leergang Persoonlijk Leiderschap- worden wie je bent

laat je in liefde je maskers af doen. Deze leergang Persoonlijk Leiderschap is een reis door de verborgen wereld met andere reisgenoten en een professioneel reisleider. De reis brengt je vrijheid en liefde voor jezelf.  In het innerlijke landschap ontwikkel je identiteit, relatievermogen en je gaat stevig staan in je professie. Jij krijgt kleur, voelt je kracht en zelfvertrouwen en laat los wat niet meer past.  Jij met al je levenslust en kwaliteiten in volle kracht! Hoe neem jij persoonlijk leiderschap in je werk en relaties?  En hoe komen je kwaliteiten het best uit de verf? Waar past het en waar wrijft het. Leren van het verleden en leren van de toekomst maakt dat je in het heden effectief en bovenal met plezier leeft. Waar liggen jouw effectieve sleutels om jezelf blijmoedig in de wereld te zetten?

Jij vrijuit in volle kracht

In een gezonde omgeving weten mensen hun plek en zetten vanaf die plek hun macht in. Ze laten de gebieden waar ze geen invloed op kunnen uitoefenen, ongemoeid. Er is een gezonde afbakening en grenzen zijn helder en worden gerespecteerd. De focus op je persoonlijke en functionele taken is afgeleid van een groter geheel.
Waarden als betrouwbaarheid, verantwoordelijkheid, betrokkenheid en integriteit zijn van belang. Je neemt je ruimte om jezelf authentiek in te zetten en je te verbinden. Je neemt je verantwoordelijkheid voor jouw aandeel in conflicten. Jouw bijdrage in de balans tussen geven en nemen is volwassen. Jij krijgt zicht op de waarden die jou voeden, vind evenwicht in jouw persoonlijke dynamieken en thema’s en leert jezelf stevig authentiek en in respectvolle verbinding met je omgeving in te zetten. Dit alles maakt dat je persoonlijk leiderschap verwerft en jij vrijuit in jouw volle kracht komt.

Kleine groep

Op 7 dagdelen ga je aan de slag in een kleine groep (max. 8 deelnemers), zodat persoonlijke aandacht gewaarborgd is. We wisselen systemische oefeningen af met opstellingen en innerlijk kindwerk. Poëzie en geleide meditaties zijn een toegangspoort tot diepere lagen, daarom werken we met gedichten en beelden.

Programma

Al je persoonlijke thema’s kunnen aan bod komen. De weerstand die je ervaart om te veranderen of om het anders te doen dan tot nog toe is niets anders dan je hoofd dat je in je standaardmodus wil houden. In onze reis nodig ik je uit om uit je comfortzone te stappen, want daar is waar de magie plaats vindt die jou tot leven brengt. Want als je deed wat je altijd deed…. krijg je wat je altijd kreeg. In deze innerlijke reis staan jouw hart en ziel centraal. Blessures krijgen kans te helen en oud ingeprent gedrag wordt overschreven door een nieuwe ervaring. Hernieuw jezelf door los te laten wat niet meer bij je past en maak ruimte voor wie je werkelijk bent. Het programma sluit af met een certificaat.

Deze thema’s komen aan bod:

 • portret van je familie, je eerste beweging en loyaliteit herkennen
 • de maskers van Reich
 • Gezonde en verstrikkende relaties
 • Jij en je persoonlijke taak -hoe trotseer jij je valkuil
 • Jouw maatschappelijke taak -waartoe roept het leven jou
 • Jij in balans: Jij zoals je bedoeld bent met je mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten in evenwicht
 • weerstand, angst en woede transformeren naar hanteerbare vormen en de parels ervan ontdekken
 • persoonlijke vragen

Praktische info

 1. start september 2019
 2. Data: 7 dinsdagmiddagen van 13.30 – 16.30 uur ( houd rekening met een uitloop tot uiterlijk 17.00 uur)
  Er is een intake om jouw thematiek en wensen helder te krijgen.
 3. Investering:  525 euro voorafgaand aan de eerste workshop ( of 5 termijnen van 115 euro) voor particulieren, voor ondernemers is deze prijs exclusief btw en als je werkgever betaalt, is de prijs 800 euro incl. btw
 4. Locatie: De Witte Schuit, studio 1, Timpweg 3 Groningen (goede bereikbaarheid en gratis parkeren)
 5. Opgave: theatervandeziel@gmail.com

                                                                                                                       

Reacties van cursisten:

“Toen mijn relatie werd verbroken, raakte ik mezelf kwijt. Mijn werk bleek mijn enige houvast en dankzij de leergang leerde ik mezelf beter kennen, kreeg ik woorden voor mijn behoeften. Leerde ik ook hoe ik ervoor kon gaan staan. Ik ervaar nu veel meer plezier in mijn leven en gek genoeg ook in mijn werk. Ik heb inderdaad weer leiderschap over mijn eigen leven!”

“Het was een aangenaam gezelschap en genoeg tijd…
We boren nu ook andere lagen aan, mijn man en ik…We staan nu naast elkaar.
Qua werk komt er veel mijn kanten op. Oude opdrachtgevers kloppen weer aan, nieuwe opdrachtgevers komen met nieuwe klussen. Inspirerende overleggen. Het stroomt. En ik mag ook achterover leunen.”

“De middagen bij jou deden me goed; geen tijd om te denken en veel tijd om te ervaren en te voelen. Prima. Ik heb ook zo genoten van je woorden; iedere zin probeerde ik te begrijpen. En het leek ook wel of alles wat je zei passend was voor iemand; ik vond dat heel apart om te ervaren en zal het samenzijn echt missen. “

De maskers van Reich

In de eerste jaren van je leven maak je kennis met thema’s als je welkom voelen, mogen zijn wie je bent en vrijuit jezelf mogen neerzetten. Door allerlei redenen in je familie of je omgeving word je hierin soms tekortgedaan. Je ontwikkelt dan een overlevingsreactie, omdat je als klein kind nog zo afhankelijk bent van je omgeving. Deze manier van jezelf beschermen is, als je eenmaal volwassen bent, steeds steviger geworden. Er zit dan niet zoveel speelruimte meer in. Zo ontstaat de karakterstructuur, een onbewuste buffer tussen je buitenkant en je binnenkant. Om de pijn uit de weg te gaan, de kwetsing niet te voelen, vorm je een masker. Het masker toont zich in lichaamstaal, gedrag en in contact met anderen.
Maar dit masker ben je niet en je karakterstructuur ben je ook niet. Het masker is een verwijzing naar de zere plek en verbergt je essentie. Maskergedrag: we doen alsof we niet geraakt zijn. Zowel tegenover onszelf als tegenover de buitenwereld.

Er zijn 6 karakterstructuren. In werkelijkheid zijn de grenzen tussen de structuren niet zo hard, maar voor de duidelijkheid zijn ze zo ingedeeld. De meeste mensen hebben vooral te maken met 1 of 2 van deze structuren, maar zullen ze allemaal herkennen in de leergang en er mee leren werken.

1.Schizoide structuur:
De kernvraag voor jou is of je er mag zijn of niet. Deze pijnlijke vraag of je wel welkom bent, verstop je door je terug te trekken, door innerlijk te vluchten in afwezigheid. Je bent niet echt aanwezig, je bent in gedachten.
Jouw uitdaging is om thuis te zijn bij jezelf en bij de mensen om je heen.

Je kwaliteit is dat je van een afstandje naar gebeurtenissen kan kijken.


2.Orale structuur:
Je hebt een sterke antenne voor gevoelens van tekortkomen. Het kost je moeite om dat wat er wél is aan te nemen en van te genieten. Je masker is dat van goedgeefsheid, impliciet vragen of eisend gedrag. Daaronder zit je behoefte aan zorg en aandacht.
Het thema voor jou is vervulling en tekort.

Je kwaliteit is dat je scherp zicht hebt op wat anderen nodig hebben.


3.Symbiotische structuur:
Je hebt maar in geringe mate identiteitsgevoel. Je masker is om mee te bewegen met de ander, waardoor je moeite hebt met je individualiteit en het maken van je eigen keuzes. Je hebt de neiging te versmelten met de ander.
‘Mag ik me losmaken uit de verbinding en autonoom worden?’ is voor jou een bekende vraag.

Je kwaliteit is dat je veel waarneemt en gevoel voor sfeer hebt, vooral als er iets opgelost moet worden.


4.Psychopathische structuur:
Je zoekt houvast in een houding van overwicht en macht. Met je uitstraling van kracht misken je je eigen kwetsbaarheid, behoefte aan steun en beschaamde vertrouwen in een ander. Je bent wantrouwend.
Het thema is de balans tussen zelfstandigheid en kwetsbaarheid, vanuit vertrouwen in de relatie.

Je kwaliteit is dat je de waarde van macht erkent.

5.Masochistische structuur:
Je hebt er moeite mee om de balans te vinden tussen aandacht voor het lijden van de ander en ruimte maken voor je eigen geluk. Plezier geeft al snel schuldgevoel. Je staat voortdurend onder druk en bent opofferend.
Je worstelt met het erkennen van je eigen behoeften en er in vrijheid uiting aan geven.

Je kwaliteit is meeleven met de ander, vooral in pijn en ongeluk. Je wilt graag helpen.

6.Rigide structuur:
Je bent gekwetst in je mannelijk of vrouwelijk zelfbeeld. Minachting, controle, meer oog voor de buitenkant dan voor de binnenkant verbloemt de angst om je in een relatie echt te geven. Je houdt afstand en houd je terug.
Durf je je te openen in een relatie? Hoe ga je om met intimiteit?  

Je kwaliteit is dat je oog hebt voor de innerlijke schoonheid van ieder mens.


Bron: het boek ‘De Maskermaker’ van Wibe Veenbaas, Joke Goudswaard en Henne Arnolt Verschuren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.