Levenslespersoonlijk leiderschapRelaties

Het monster van jaloezie

Hoe jaloezie ontstaat

Vader regeerde het gezin en zijn vrouw met strakke hand, niks mocht aan het toeval overgelaten worden en owee als er buiten de lijntjes werd gekleurd…dan was het huis te klein. Hoe dan ook, hij had gelijk. De angst voor afwijzing zat diep in zijn systeem. Zijn vrouw had niks te makken en de kinderen hadden onderling strijd. Zo gaat dat, gerommel in het bestuur, ellende bij de leden.

gerommel in het bestuur

Daar stond de familie op ons podium. Verwarring alom, niemand nam de plek in die bij hem of haar hoorde en dat geeft nare stennis. In dit geval had het monster van jaloezie ruimte gevonden. Afwijzing en de roep om gezien en erkend te worden als voeding voor dit akelige monster.

voorkind

De man had een nare jeugd gehad, hij was zoals dat heet een zogenaamd ‘voorkind’. Er waren ‘moetjes’ waarbij de vader de verantwoordelijkheid nam en je had mannen die hiervoor weg liepen, zoals hem overkwam. Met grote gevolgen voor de betrokkenen. Het kind en zijn moeder werden met de nek aangekeken en de jongen werd ernstig geplaagd op school. Een buitenbeentje, hij hoorde er niet bij. Zijn moeder trouwde met een nieuwe man en er kwamen halfbroers en halfzussen. Niks wilde hij van zijn biologische vader weten ook niet toen daar later gelegenheid voor was. Hij stond in de opstelling naast zijn moeder als ware hij echtgenoot en zoon tegelijkertijd. Een kille backup, hij had zijn verleden de rug toe gekeerd en spiegelde zo wat hem was aangedaan. Een herhaling van zetten en dat wreekt zich. Zowel bij hemzelf als bij zijn kinderen.

miskenning en schaamte

Door iedereen de plek en de erkenning te geven die klopte, kwam er eindelijk rust. Het monster van jaloezie kon aangekeken worden en de nare pijn en gevoelens van miskenning en schaamte teruggegeven. Het zieke patroon werd doorbroken voor de jongste die de vraag in bracht en gelijk ook voor haar broers en zussen. Zo bracht de opstelling ruimte en vrijheid voor liefde en vrede en het eigen leven.

Uit het Huiskamerpodium 22/11/2021

Stijn Hillie

Stijn

Ervaren systeemopsteller, trainer op identiteitsnivo, begeleider/coach van professionals. Numeroloog en raadsvrouw. Wijst je de weg naar wie je echt bent, zodat je kunt worden wie je bedoeld bent te zijn, met al je talenten en mogelijkheden. Met zelfacceptatie en effectieve persoonlijk sturing op jouw levenspad. Onthult samen met jou je persoonlijke sleutel tot jouw levensgeluk. Laat je je moed verzamelen om buiten je comfortzone te gaan, want daar ligt de magie. Ook voor jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *