Familie OpstellingenLevenslessenpersoonlijk leiderschapSamenlevingsystemisch

Spuug en vaatdoekpunt, ben je een vaders- of moederskind?

De meeste mensen weten meteen antwoord op de vraag of je een vaders- of moederskind bent.  Onderzoek dat in eerste instantie bevreemdt en toch raakt. Vaak hebben we juist daar te kijken waar weerstand is, dat gezien wil worden en een sleutel is tot transformatie. Als we ons op positieve wijze sterk met een van onze ouders verbonden voelen, is het soms lastig om je daarvan vrij te maken. Het is dan minder vanzelfsprekend om de kwaliteiten in jezelf, van de andere sekse te ontwikkelen. Dus als je bijvoorbeeld sterk houdt van je vader, kan het vrouwelijke aspect minder ontwikkeld zijn bij je. Als het moeilijk is om de vraag te beantwoorden waarmee dit artikel begint, speelde wellicht een negatieve verbinding met een van de ouders een rol en ook die kleurt je start en meer dan je waarschijnlijk lief is. Als we ons bewust zijn van onze kindplek van weleer en onszelf volledig accepteren, kan datgene wat ons eerder beperkte, tot een kwaliteit transformeren.  Dan wordt onze persoonlijkheid de toegangspoort naar een weidser gebied, een grotere werkelijkheid en de sleutel om de grote thema’s van het leven te beleven.

Vrede met moeder

In algemene zin geldt, dat je voor  relatiegeluk vrede met je moeder moet hebben gesloten en wil je succesvol in je maatschappelijke carrriere zijn, zal je je vader hebben te aanvaarden, volgens de theorie van Els van Steijn

 

Spuug en vaatdoekpunt

Mijn moeder kuste mij naar school

-gelukkig bij de achterdeur-

Veegde mijn mondhoeken schoon

Met spuug en vaatdoekpunt

Ik ruik nog hoe het was

Nu blijft zij in de kamer

En zwaait mij weg door glas

In de spiegelschone ruit

Fiets ik haar buik in en uit

Hans Hagen

 

Kind gaat altijd voor het systeem

Een kind wordt geboren en neemt die plek in het gezin in, waar het de overleving van het familie-systeem het meest dient. Dat doet een kind onbewust en vanuit blinde liefde voor de ouders en het geheel van de familie waar hij/zij uit voortkomt. Pas later in het leven wordt dat ingezien en kan de volwassene dit oude jasje vanuit de kindertijd afschudden en zijn eigen authenticiteit onthullen. Dat kan vergezeld gaan van schaamte, angst en boosheid omdat ons het patroon dat meegegeven werd zo eigen is en voelt als waar. Het kan als verraad voelen om je daar van af te wenden.  Het voelt vaak ongemakkelijk, je ego wil je liever in het oude patroon houden. Maar het geluk ligt daar waar je het niet verwacht. Stap uit je groef!

Het is ook mogelijk dat we onze roots makkelijk laten vallen omdat we er zulke nare beelden bij hebben. Toch verloochenen we daarmee snel ook een stuk van onszelf,  je familie ben jij immers ook. Pas als dat inzicht komt, kun je die jeugdjas draadje voor draadje en vezel voor vezel uittrekken en in getransformeerde vorm weer aan doen. waarbij de kwaliteiten ervan, in de wereld gezet kunnen worden.  En kun je je uit je cocon je bevrijden en tot mooie vlinder groeien.

1. Dochter van vader

Deze vrouw leerde al vroeg in de wereld te staan, is vaak handig en zelfstandig, springt gemakkelijk in de bres voor anderen vanuit een sterk ontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel. Zij regelt, organiseert, controleert en geeft vorm als vanzelfsprekend.  Als haantje de voorste in staat haar eigen boontjes te doppen.  Kortom de traditionele manneneigenschappen  en het yange principe,  zijn in haar vertegenwoordigd. Het is voor haar een opgave om haar vrouwelijke ontvangende kant te ervaren.  Zij kan van vader houden en/of hem verguizen.  Zij kan zich in het gezin van herkomst als rechterhand van vader hebben aangemonsterd of zij kan in een gat gesprongen zijn omdat vader de hem bedoelde plek niet innam. Om zo moeder te steunen.  En soms dient zij het systeem omdat er een jongen gewenst werd.

2. Zoon van vader

In de opvoeding van kinderen in de afgelopen decennia,  raakte bij velen vader steeds meer uit beeld.  Het is een tijd lang, uitsluitend een vrouwentaak gebleken om kinderen te verzorgen en op te voeden maar gelukkig is dat beeld aan het veranderen.  Dit type stoere, echte man is in de minderheid.  Hij spiegelt zich aan vader en maakt zich alle mannelijke talenten die ook bij de dochter van vader hierboven staan, eigen.  Dit type man vertegenwoordigt het prototype van mannelijkheid met alle yange waarden die erbij horen. Hij manifesteert zich energiek in de wereld met groots en verantwoordelijk gedrag. Voor hem is het ervaren en tonen van zijn kwetsbare kant, een klus.

3. Dochter van moeder

Dit echte meisje dat met poppen speelde en moeder als levend voorbeeld had, ontwikkelde in zich de traditionele vrouwenwaarden.  Zij is sociaal, rustig, volgzaam en op de achtergrond een steun en toeverlaat voor velen. Zachtaardig, braaf en  invoelend en zorgend en vooral gericht op de ander. Deze vrouw heeft soms weinig identiteitsbesef meegekregen doordat zij en moeder 1 waren en heeft te leren op eigen benen onafhankelijk en veilig in de wereld te kunnen staan.

4. Zoon van moeder

Deze man leerde al vroeg voelen wat er onderhuids plaats vond, legt gemakkelijk contact,  is intuitief en sociaal en geeft gemakkelijk aan de ander, voelt aan wat er nodig is, toont zich meer op de achtergrond en reageert secundair.  Hij vertoont vooral traditionele vrouweneigenschappen  en het yinne principe manifesteert zich in hem. Deze man kan van moeder houden en/of een bloedhekel aan haar hebben (gekregen).  Hij werd soms de prins van moeder en nam daarbij de plek in van vader. Wel de lasten maar niet de lusten ontvangend.

Genderneutraal

In veel culturen kent men een strikte scheiding van de seksen waarmee de ongelijkheid wordt geaccentueerd om de gelijkwaardigheid te benadrukken.  In onze samenleving bestaat veeleer de neiging om verschillen tussen het mannelijke en het vrouwelijke te camoufleren, omdat dat ongelijkwaardigheid zou aantonen.  Dit gaat vaak hand in hand met verlies voor respect voor het verschil.

Genderneutraal betekent dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen mannen en vrouwen, en dat bepaalde sociale-, gedrags-, en identiteitsaspecten niet worden toegekend aan het man- of vrouw-zijn. Genderneutraliteit kan worden toegepast in allerlei omgangsvormen, van taalgebruik tot aan de opvoeding van je kinderen.

Door rekening te houden met genderneutraliteit zorg je ervoor dat een steeds meer zichtbare groep in onze samenleving, de non-binaire transgender personen, zich niet uitgesloten voelen en meer gelijke kansen krijgen. Non-binair houdt in dat een persoon zich niet thuis voelt in de binaire gendercategorieën van man of vrouw en zich beter voelt bij een andere, niet-binaire, genderidentiteit. Dit kan zich uiten in iemands genderexpressie doordat die mannelijke en vrouwelijke kenmerken combineert of juist verwerpt. Evenwel kan het zo zijn dat iemand hun genderidentiteit niet naar buiten toe durft te uiten, uit angst om gediscrimineerd te worden of hun baan te verliezen. Daarom alleen al is het belangrijk om te streven naar een gendervriendelijke maatschappij, waarbij alle soorten genders zich welkom voelen. Voor mij geldt het belang van een eigen vrije keus.  Pas als je alle delen in jezelf vastgepakt hebt en onder ogen hebt gezien en op echte waarde hebt doorvoeld kun je loslaten en eventueel opnieuw toelaten.  En dat maakt jou Jij, de unieke mens die jij bent.

©Stijn Schotanus

Stijn

Ervaren systeemopsteller, trainer op identiteitsnivo, begeleider/coach van professionals. Numeroloog en raadsvrouw. Wijst je de weg naar wie je echt bent, zodat je kunt worden wie je bedoeld bent te zijn, met al je talenten en mogelijkheden. Met zelfacceptatie en effectieve persoonlijk sturing op jouw levenspad. Onthult samen met jou je persoonlijke sleutel tot jouw levensgeluk. Laat je je moed verzamelen om buiten je comfortzone te gaan, want daar ligt de magie. Ook voor jou.

4 gedachten over “Spuug en vaatdoekpunt, ben je een vaders- of moederskind?

  • Prachtig artikel hoor Hillie, je weet een prachtige inhoud te combineren met een precies passende toon én nuancering. Je bent een woordenkunstenaar!!

  • Wat een mooi stuk. Zo belangrijk is om te kijken welke rol jij in je jeugd hebt gehad en hoe je relatie was met je ouders. In familieopstellingen krijg je daar zo veel helderheid over. Dit heeft mij verder gebracht in wie ik ben en in mijn voruw zijn. Prachtig stuk Hillie. Ik weet hoe bijzonder jij bent met familieopstellijngen. Echte aanrader.

  • Waardevol voor mij om weer eens naar dit stuk in mij te kijken.

  • Yihua Yu

    Mooi stuk. Je schrijfstijl is nuchter, helder en inzichtgevend. Ouders is voor mij een actueel onderwerp en ik dank je voor het extra inzicht dat je mij geeft met het schrijven van dit artikel!! liefs, Yihua

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *