leiderschapLevenslesLiefdeRelaties

Herken ware liefde

De relatie als spiegel

Herken jij de ware liefde? Of val je steeds weer voor de verkeerde? Ook voor jou is er een ware perfecte partner. Geen prins op het witte paard of prinses die altijd op je wacht, sorry … Sprookjes zijn niet van vlees en bloed. Hoe je als kind bent gesocialiseerd, voelt voor jou als de norm. Om hier los van te komen, vraagt meestal een lange reis. Je spiegelt jezelf vooral in relaties en door de reacties op je gedrag kun je leren. Leren wie jij bent en zo kun je je identiteit aanscherpen. Wellicht eerst als jong volwassene, door te voldoen aan wat de samenleving als norm stelt of wat je geliefde van je verwacht. Totdat je op enig moment beseft dat aanpassen je niet verder brengt en jou zelf te kort doet. Dan ben je rijp voor het grotere werk, namelijk te worden wie je werkelijk bent. Alle gekunstelde lagen die opgelegd zijn, omdat je wilde voldoen, kun je los laten.

Weg van vertrouwen

Makkelijk is dat niet. Het is een weg van vertrouwen die je hebt te gaan. Het script mag je zelf schrijven en je gebruikt je emoties en gedachten als voelsprieten, als antennes voor je ziel. Voor mensen die onveilig gehecht zijn, is die weg van vertrouwen op je eigen koers, extra lastig. Het is een godsgeschenk als je een veilig nest had, met op de eerste plaats een moeder en liefst ook een vader, die jou bevestiging boden. Werd je zoals velen echter als een project gezien, waarmee moeder kon scoren voor de buitenwacht, simpelweg omdat ze zelf te weinig identiteit had of werd je verwaarloosd, wellicht omdat je ouders ook geen betere jeugd kenden? Of was er sprake van een geboortetrauma, zoals ik zelf heb gekend? Dan was er weinig bedding beschikbaar en daarmee geen basis voor veiligheid. Je kreeg een onveilig hechtingssysteem. En dat heeft grote gevolgen voor je vriendschappen en liefdesrelaties. Je herkent niet wie er echt goed bij je past.

Herken de ware

Als jij angstig bent, gebeurt er als jij een veilig iemand ontmoet, precies het omgekeerde van wat er gebeurt, als je een vermijdend iemand ontmoet. De boodschappen die worden uitgezonden door de veilige persoon zijn eerlijk, direct en consistent. Veilige mensen zijn niet bang voor intimiteit en weten dat ze liefde waard zijn. Ze willen niet om de hete brei heen draaien of doen alsof ze lastig te strikken zijn. Aan dubbelzinnige boodschappen doen ze niet, evenmin als aan spanning en onzekerheid. Het gevolg is dat jouw angstige hechtingssysteem relatief kalm blijft. Aangezien je er aan gewend bent om een geactiveerd hechtingssysteem gelijk te stellen aan liefde, concludeer je dat dit niet de ware kan zijn, omdat er geen alarmbellen gaan rinkelen. Je associeert een rustig hechtingssysteem met verveling en onverschilligheid. Door deze tekortkoming loop je kans de perfecte partner aan je neus voorbij te laten gaan. (bron:Verbonden , hechting en liefde van Amir Levine en Rachel Heller).

Daarom, geef iemand die je niet meteen herkent als een juiste partner, de tijd en de ruimte om te leren kennen. Jouw systeem kan helemaal tot rust komen en helen bij zo iemand. Je kunt het vechten en de angst opgeven en de liefde voor de ander en vooral voor jezelf tot bloei laten komen. En ook hier geld, dat sprookjes niet bestaan. De eeuwige liefde is in deze tijd waarin de mensheid en ieder mens mega sprongen maakt in zijn of haar ontwikkeling een grootse opgave. De formule om dit te laten lukken is voorbehouden aan stellen die de relatiespiegel niet schuwen en telkens weer de eigen verantwoordelijkheid nemen en bovenal de relatie op no 1 zetten. Er zijn 2 dansers nodig voor een liefdesdans!

Stijn Hillie

24 maart 2020

Stijn

Ervaren systeemopsteller, trainer op identiteitsnivo, begeleider/coach van professionals. Numeroloog en raadsvrouw. Wijst je de weg naar wie je echt bent, zodat je kunt worden wie je bedoeld bent te zijn, met al je talenten en mogelijkheden. Met zelfacceptatie en effectieve persoonlijk sturing op jouw levenspad. Onthult samen met jou je persoonlijke sleutel tot jouw levensgeluk. Laat je je moed verzamelen om buiten je comfortzone te gaan, want daar ligt de magie. Ook voor jou.

4 gedachten over “Herken ware liefde

 • Jeanette Venema

  Prachtig blog!!

 • Beste Stijn,
  Dankjewel voor je prachtige blog. Het heeft me geraakt. Het is voor mij echt een eyeopener. Als vrouw met een voorgeboortelijk-/en geboortetrauma is het zo lastig om echte verbindingen aan te gaan en deze inhoud biedt een nieuw perspectief! Dankjewel ook voor de link!
  Ook inspirerend en mooi hoe je jezelf weergeft
  Warme groet,
  Djouke van Aken

 • Dag Djouke,
  Wat fijn dat dit blog jou raakt en je helpt op je pad. Dankjewel voor je reactie en voor je complimenten. Een hele warme groet terug voor jou!
  Stijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *