);

Worden wie je bent- 2.0

Gister was de eerste snikhete dag van het jaar, de zomer is begonnen. Aan de dijk van het Groninger land, uitkijkend over de zilte weilanden, keek ik naar blatende schaapjes en grazende koetjes. Kijk, zei ik tegen lief, dat koetje distantieert zich van de andere koetjes en denkt dattie een schaapje is. Beroepsdeformatie, ik beken subiet.

Koolvis van vroeger

Even later keken we uit op het wad, de toeter van de veerboot van Schiermonnikoog galmde over het water. We zaten op een heerlijk terras, de meeuwen aan de zijlijn, brutaal loerend op restjes. Een witbiertje voor meneer en een wit droog wijntje voor mevrouw, leek ons ideaal. De gedistingeerde oudere man ontving ons allerhartelijkst op het bovenste terras, zijn domein. Hij had een mooi praatje over de lekkernijen en hun goede oorsprong. De koolvis van ooit was niet de koolvis van nu, sprong hij in de bres voor hun keuken. Om zo onze herinnering te doen smelten aan de smakeloze gestanste bevroren vierkantjes uit onze kindertijd. Hebben wij niet allen gegruwd?

Dure natjes aan het wad

Mijn wijntje kost een vermogen, de horeca mag niet meer klagen. Overal betaal je bijna 5 euro, zegge 10 gulden zou mijn vader mopperen. Zo ook op dit terras, waar de zaak drijft op personeel met een rugzakje. Ofwel mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt in termen van het UWV. Dus de baas bestiert geen personeel maar runt een leerbedrijf. Voor die prijs blief ik kwaliteit en mijn wijntje bleek zoet en had bubbels. Dus ik omhul mijn grief zo liefdevol mogelijk aan de leuke ober, maar hij verschiet toch. Het is hun huiswijn enne me dit enne me dat en de wijn is toch echt kosjer en droog. Tot bewijs heft ie mijn glas, pink sierlijk omhoog, neemt een ferme slok en bekrachtigt zijn gelijk. De klant is koning, dat heeft hij geleerd. Dus haalt hij genereus een glas van een ander merk. Waar ik het mee doe, de rest van ons toeven aan dat heerlijke zilte wad. Lief en ik smullen van zijn gebaar, we houden nog meer van hem.

Butler in de bocht

Dat wordt wel ietsje anders naarmate de tijd verstrijkt. Ik weet het zeker. Diverse tafels die pas later bezet werden, gingen ons voor in de bediening van de vruchten uit de zee. We vragen het de kleine hardwerkende Hondurese, zij mag haar rugzak bijna afwerpen wat ons betreft. Ze uit honderden verontschuldigingen in nog niet volkomen Nederlands, want ja we zijn inderdaad vergeten. Zij brengt ons een stokbroodje voor het bloeden en onze heerlijke eerlijke butler draait zich ook in bochten. Van hem krijgen we een extra vol glas rosé. Het eten is er nu in een handomdraai, met extra frieten voor het lange wachten.

Smullen van de zee

Terwijl wij smullen van de zee, stapt achter ons een tafel met 2 Friese dames op. Ze wilden koffie maar er kwam niemand voor hun bestelling. ‘We komme hjir nea wer’ roepen ze verontwaardigd. Onze vergoeilijking komt niet aan, niet iedereen begrijpt het concept van een leerbedrijf en heeft compassie voor mensen met rugzakjes. Daar ligt nog een schone taak voor de manager, doet ie beter aan dan de prijzen opdrijven als was hier een driesterrenrestaurant. Voor kleurrijke mensen moet er meer water naar de zee, eer je ze ziet.

Fijne zomer!

Stijn

Stijn

Stijn

Ervaren systeemopsteller, trainer op identiteitsnivo, begeleider/coach van professionals. Verzorgt systeemopleidingen op het vlak van persoonlijk leiderschap. Heeft een open podium voor familie-opstellingen en levensvragen. Wijst je de weg naar wie je echt bent, zodat je kunt worden wie je bedoeld bent te zijn, met al je talenten en mogelijkheden. Met zelfacceptatie en effectieve persoonlijk sturing over jouw levenspad. Onthult samen met jou je persoonlijke sleutel tot jouw levensgeluk. Laat je je moed verzamelen om buiten je comfortzone te gaan, want daar ligt de magie. Ook voor jou.

2 gedachten over “Worden wie je bent- 2.0

 • juni 12, 2019 om 12:20 am
  Permalink

  Wat weer een heerlijk blog Stijn! Ik zie al uit naar je volgende!

 • Stijn
  juni 12, 2019 om 1:15 pm
  Permalink

  Dankjewel Jeanette, wat leuk dat je reageert!…en de volgende zit al weer in de pen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.