Sjeik op visite- Boekdelen van mijn begane grond

Het meerdere leven van mijn beneden

Toen ik mijn van Goghje kocht, nu 12 jaar her, wist ik zeker dat mijn katten gebeiteld zaten, mijn pubers en ik allen maximum privacy kregen en dat ik ooit de benedenverdieping voor multi-doeleinden zou gebruiken. Inmiddels zijn de poezen onder de grond en mijn kinderen ruim uitgevlogen. De benedenverdieping heeft reeds 4 studenten geherbergd, en biedt nu ruimte aan mijzelf als raadsvrouw in de combi met de verhuur als appartement. Ik begeef mij in de wereld van Bed & Breakfast, maar dan zonder dat ontbijt. Eerst bij Booking.com, waar ik vooral zakelijk publiek trek en sinds kort ook bij het alom bekende Air B&B. Die laatste brengt een nieuwe wereld met bijzondere belevenissen bij mij thuis.

Korting op korting in mijn B&B

Je moet referenties scoren, dat is halszaak numero uno, versta ik inmiddels. Kortingacties bieden in leuke verpakkingen, helpen mij daarbij, vinden beide platforms. De eindejaarsaanbieding is aldus geweest en nu is de krokusbrul op het menu, prompt reageerde een man uit de Verenigde Emiraten. Korting op korting, ik had het nog niet goed begrepen maar ik dacht ‘aannemen’ deze vraag want ‘gang is alles’ nietwaar? Een volle week voor een habbekrats tikt toch aan, hoewel ik niet tevoren wist wat de impact zou zijn. Een boekje open…

Zijn dat schone lakens?

‘Ik kom alleen als ik gratis voor de deur kan parkeren’ eist de Arabier. Dat lukt met enig gepuzzel, de gemeente Groningen voorziet mij van een luttele 16 uur per week bezoekersplek, tegen betaling let wel. Hij appt dat ie in de straat is en ik open gastvrij en met ditto glimlach de voordeur, kom hem op straat tegemoet, twijfel even of de sjeik misschien bij de koffers geholpen blieft te worden, corrigeer mijzelf met de gedachte dat dan het end zoek is voor me….Gehaast stormt de man in dik donsjack binnen, neemt het bed in ogenschouw en roept dreigend.. ‘zijn dat schone lakens?’ Bij de woonkamer/keuken wil ie eigenlijk meteen mijn welkomstpakket weigeren in de vooronderstelling dat ie daarvoor zal moeten betalen. Hij komt tot rust als ie begrijpt dat het echt mijn welkom is. ‘How kind’ engelst ie verwonderd. Tijd om langdurig in zelfgenoegzaamheid te zwelgen krijg ik niet, binnen het uur nadat ik hem zijn etage laat, watsappt hij dat hij het koud heeft en dattie mogelijk beter een hotel kiest, als ik hem niet rap van extra warmte voorzie. Nee, fleece-dekentjes is niet zijn ding, zegt hij resoluut. Een extra kacheltje heb ik niet, gelukkig niet, denk ik terwijl ik de electra-nota omhoog zie schieten, maar ik zet de boel op hoog. Dag en nacht de cv op permanente loeistand, opdat mijn gast op teenslippers en in t-shirtje met op bed slechts een lakentje over, doet alsof ie thuis is.

Parade in badjas

Deze man is mij wat overkomen en net in een druk sociaal weekend, want ook dochter met vriend zou komen. ‘Wat??’ zegt mijn prinses, moet ik in het kantoor op een luchtbed?? Tja degradatie valt niet mee, de Sjeik gaat voor dit keer. Een nachtje slaap doet wonderen, emoties luwen en het begrip krijgt meer stem. Lief en ik scharrelen wat prettig beddengoed bijeen zodat de prinses tevreden is. Blijft over hoe we met ons allen de volgende ochtend gaan poedelen, de badkamer is van de sjeik namelijk. Geen punt oppert zoonlief, die op 5 autominuten afstand woont, in een eenkamerappartement met riante badkamer. We kunnen bij hem koffiedrinken en ik voorzie een parade van 4 in badjas, met handdoekje over de schouder geslagen uit mijn babyblauwe Twingo buitelen, over de studentengalerij naar de koffie en douche van oudste.

Al bijna 40

De Arabier heeft interesse in onze Nederlandse gewoonten en dat siert hem en opent mijn hart. ‘Waarom moet je in het stadscentrum parkeergeld betalen, waarom ook op donderdagavond en waarom worden jullie gedwongen op de fiets te gaan?’ Het leidt tot een gesprek over sustaineble footprint hoewel hij dat totaal niet vat, als het gaat om zijn behoefte aan warmte. Een brug te ver snap ik. Hij is al bijna 40 zucht hij, dus hij denkt dat hij niet meer kan wennen aan onze makkes. Ik zwijg over onze ideeen als – 60 is het nieuwe 40 – etc. Een brug tever.

Anyway, de kop is eraf bij Air B&B, enerverende kennismakingen met andere culturen. De wereld bij mij thuis. Het wordt mijn voorland de komende jaren, ik naar de wereld en de wereld bij mij.

Stijn

Stijn

Ervaren systeemopsteller, trainer op identiteitsnivo, begeleider/coach van professionals. Verzorgt systeemopleidingen op het vlak van persoonlijk leiderschap. Heeft een open podium voor familie-opstellingen en levensvragen. Wijst je de weg naar wie je echt bent, zodat je kunt worden wie je bedoeld bent te zijn, met al je talenten en mogelijkheden. Met zelfacceptatie en effectieve persoonlijk sturing over jouw levenspad. Onthult samen met jou je persoonlijke sleutel tot jouw levensgeluk. Laat je je moed verzamelen om buiten je comfortzone te gaan, want daar ligt de magie. Ook voor jou.

10 gedachten over “Sjeik op visite- Boekdelen van mijn begane grond

 • februari 24, 2019 om 5:50 pm
  Permalink

  Met een vette glimlach op den snoet las ik de perikelen rondom “jouw” sjeik. Voor mij ben jij nu al dé ondernemer van het jaar! Goed alternatief voor als je even niet de wereld in kunt …dan haal je m dus gewoon bij je in huis. Geweldg!

 • Stijn
  februari 24, 2019 om 9:01 pm
  Permalink

  Dankjewel Miek voor deze eretitel zo pril in het verse jaar. 🙂

 • februari 25, 2019 om 12:28 am
  Permalink

  Ik zie een boek, heerlijk om te lezen!

 • Stijn
  februari 25, 2019 om 9:25 am
  Permalink

  Aha… Een aansporing, wie weet!

 • februari 25, 2019 om 10:22 am
  Permalink

  Wauw, twee huizen verderop is het allemaal aan me voorbij gegaan; toch heel discreet gedaan en nu geniet ik met terugwerkende kracht van alle internationale perikelen rond de sjeik in mijn buurt. Heerlijk! Ga zo door.! Xx

 • Stijn
  februari 25, 2019 om 10:27 am
  Permalink

  Gelukkig Ans, onze buurt kent haar geheimen. Dankjewel voor je reactie. Xx

 • februari 27, 2019 om 11:56 am
  Permalink

  Wat heerlijk om jouw belevenissen en schrijfsels te lezen! Benieuwd naar je ‘Gasten boek’!

 • Stijn
  februari 27, 2019 om 12:01 pm
  Permalink

  Gastenboek, ja die mag er ook nog komen. Goed idee Eveline!

 • Stijn
  februari 28, 2019 om 10:03 am
  Permalink

  Dankjewel Hiltje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.