Familie Opstellingenleergang persoonlijk leiderschapleiderschapLevenslessenpersoonlijk leiderschapRelatiessystemisch

Koekoek, waar ben je?

Wie dader wordt, wordt vrij.

Als dieren heel jong bij een broedse moeder van een totaal andere diersoort worden geplaatst, worden ze verzorgd als waren het eigen leg. Hier ontfermt een kip zich over een nest kittens.
koekoekskittens bij moederkloek

Koekoeken zijn waardeloze ouders, ze kunnen geen nest bouwen en hebben geen zin om hun jongen tot wasdom te brengen. Sluw leggen ze hun ei bij betere oudervogels, die zich er alles aan gelegen laten om hun eieren en dat van de koekoek uit te broeden en het kroost tot wasdom te krijgen. De vinkjes en meesjes vliegen zich uit de naad om de wijd opengesperde snaveltjes te vullen. Vaak ten koste van het eigen kroost, want die worden meedogenloos door het grotere Koekoekje over de rand van het nest geduwd.

Het leven kabbelt voorbij

Wij mensen doen net zo. Veelal onbewust zoeken we een partner waarvan we voelen dat we ons hieraan op kunnen trekken. We voelen ons veilig en verzorgd bij een man die voor inkomen zorgt of bij een vrouw die huis en haard op orde heeft. We kunnen zo als sterke ouder lang in de onschuld blijven en ons leven kabbelt voor zonder enige groeipijn. Een pact waarbij je als stel samen opgeteld 1,5 wordt omdat een deel van je kind blijft en zich niet volwassen opricht of omdat je het trauma uit je jeugd flink overruled met je sterkere zelf. Anders gezegd, je ego houdt de touwtjes in handen.

Jongensachtige man, een geuzennaam?

Vaak zie je rond het 40-ste levensjaar verandering in ontstaan. De jongensachtige man, veel mannen gebruiken het als geuzennaam, wil onder de tot dan toe veilige vleugels van de bemoederende vrouw vandaan en is toe aan puberen. De vleugels voelen ineens als beklemmend en buiten lonken appetijtelijke Aphrodites. In zijn oorspronkelijke ouderlijke nest kwam hij niet aan toe aan puberen en de redenen hiervoor zijn legio. Een moeder die te jong stierf, chronisch ziek of depressief was, een kind krijgt onvoldoende ruimte en voeding. Laat staan dat ie puberend mag stampvoeten om los te komen van het ouderlijke nest. Ik dank je de koekoek…

Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is

Hetzelfde kan gelden voor vrouwen. Jonge meisjes die te weinig houvast en zelfvertrouwen vanuit hun jeugd mee kregen en daardoor ofwel kozen voor de rol van klein kindvrouwtje of de flinke stoere vrouw die carriere maakte. Het kindvrouwtje huwt vaak een sterke man waarachter ze schuil gaat en de flinkerd kwam vaak niet aan de man of koos er voor een koekoeksjong groot te brengen.

Hoe dan ook…op enig moment klinken de woorden van Oprah Winfrey bij elk koekoeksjong door: ‘Het is vertrouwen in ons lichaam, onze geest en ziel, dat ons in staat stelt om nieuwe avonturen te blijven zoeken, nieuwe richtingen om in te groeien en lessen om te leren. Dat is waar het in het leven om gaat.’

Lieve meisjes komen in de hemel, stoute meisjes overal (Loesje)

Het leven roept ons steeds weer uit onze comfortzone, opdat we groeien en alles uit ons leven halen wat er in zit. Opdat we worden wie we ten diepste zijn, vrijgemaakt van alle opgelegde conventies die zo handig zijn voor het voortbestaan van de soort, maar waar je als individu vaak zo verdomd weinig aan hebt. We moeten per definitie schuld maken zegt Els van Steijn: ‘Om te groeien en volwassen te zijn, ontkom je niet aan de dynamiek van je schuldig maken. We leven in een wereld van dualiteiten: van twee kanten. De andere kant van het lieve brave meisjes/jongetjes syndroom is je daderschap nemen. Hier bedoelt ze niet dat je het criminele pad op gaat, maar dat je verantwoordelijkheid neemt voor jouw leven. Je pakt jouw ruimte en laat het jezelf goed gaan. Ook al betekent dat wellicht dat mensen je minder aardig vinden, in je teleurgesteld zijn of dat je wellicht zelfs een mentale wond toebrengt. Misschien moet je die relatie wel verbreken omdat dat beter is voor jou, waarbij je weet dat de ander daardoor in een gat zal vallen. Je voelt je dan schuldig. Die schuld heb je uit te houden, want als je toch blijft hangen in de relatie die niet goed is voor jou, beland je weer in het lieve brave meisjes/jongetjes syndroom.”

Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder

Eerlijk is eerlijk, het heeft lang geduurd eer ik volledig uit mijn onschuld kon stappen en voor mezelf kon staan. De laatste jaren heb ik meer en meer een vriendenkring om me heen verzameld waar ik echt gelukkig mee ben. Ik kan er volledig mezelf bij zijn en hoef niets achter te houden. Ik lach en huil en geniet en groei. En ik vond na jaren zoeken, vallen en opstaan, een man bij wie ik in liefde mezelf kan zijn en hij bij mij. Een gelijkwaardige relatie met gevoelige diepgang. Het duurt even, dit jaar vier ik mijn zestigste levensjaar, maar dan heb je ook wat: ‘Zijn wie je bent.’

Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder
Ramses Shaffy
Voor degene in een schuilhoek achter glas
Voor degene met de dichtbeslagen ramen
Voor degene die dacht dat ie alleen was
Moet nu weten, we zijn allemaal samen
Voor degene met 't dichtgeslagen boek
Voor degene met de snelvergeten namen
Voor degene die 't vruchteloze zoeken
Moet nu weten, we zijn allemaal samen
Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder
Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder
Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder
Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder
Niet zonder ons
Voor degene met de slapeloze nacht
Voor degene die 't geluk niet kan beamen
Voor degene die niets doet, die alleen maar wacht
Moet nu weten, we zijn allemaal samen
Voor degene met z'n mateloze trots
In z'n risicoloze hoge toren
Op z'n risicoloze hoge rots
Moet nu weten, zo zijn we niet geboren
Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder
Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder
Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder
Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder
Niet zonder ons
Voor degene met 't open gezicht
Voor degene met 't naakte lichaam
Voor degene in 't witte licht
Voor degene die weet, we komen samen
Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder
Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder
Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder
Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder
Niet zonder ons
Niet zonder ons

Stijn

Ervaren systeemopsteller, trainer op identiteitsnivo, begeleider/coach van professionals. Numeroloog en raadsvrouw. Wijst je de weg naar wie je echt bent, zodat je kunt worden wie je bedoeld bent te zijn, met al je talenten en mogelijkheden. Met zelfacceptatie en effectieve persoonlijk sturing op jouw levenspad. Onthult samen met jou je persoonlijke sleutel tot jouw levensgeluk. Laat je je moed verzamelen om buiten je comfortzone te gaan, want daar ligt de magie. Ook voor jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *