Russin, reisleider met 1 tand in Spanje

Patsboem op de Balearen

Patsboem vanuit het niets, werd de Russin geboren, was ik ineens reisleidster op Menorca, een eiland waarvan ik het bestaan niet eens kende. Het is het kleine noordoostelijk gelegen zusje van Mallorca en Ibiza en Formetera, samen vormen ze de Balearen. Inmiddels kun je me ´snacht wakker maken voor een riedel historie,  rijtje mooiste baaien en lekkerste restaurantjes en rijd ik blindelings door de hoofdader van mijn woonplaats Ciutadella naar de luchthaven in Mahon.

24-7 een verweekte hersenpan

Het is een wonderlijk werkterrein, de reiswereld. Omdat ik in Spanje werk en woon, gelden de arbeidsregels van Nederland niet. Dus ik werk 24-7 voor een salaris ruim onder bijstandsnivo op een aircoloos appartement, dat dienst doet als mijn woon- en werkkantoor met een hitte die s´nachts niet onder de 34 graden komt. Sinds gisteren voel ik mijn krachten in de hersenpan terug komen, het heeft gestortregend en geonweerd en de thermometer is naar 29 graden gedaald. Wat een verademing, ineens voel ik me weer slim, is mijn humor terug en kom ik tot creatieve oplossingen. Er ontstaat een nieuwe kijk op creativiteit, we hebben onze hersens nodig om afstand te creëren en te relativeren, om het ongekende toe te laten, om het lijntje met boven te voeden. Om onbedaarlijk te kunnen lachen over het leven op deze aardkloot.

Ik reageer pas bij de 2-de mail

Ik werk als enige gids voor mijn reisorganisatie op dit eiland terwijl er hele hordes blauwe Tui-meisjes uit Menorcaanse bussen tuimelen. Tui is de grootste in het land en ter wereld denk ik inmiddels en of dat de reiswereld goed doet, waag ik te betwijfelen, maar daar doe ik niks aan. En ik ken mijn rol, klein en groots tegelijkertijd. Ik weet wanneer te zwijgen en wanneer te handelen. ´Ik reageer pas bij de tweede mail´is een reactie van een niet nader te noemen collega van een andere reisorganisatie, waar ik samen met mijn liefste concollega Desiree de slappe lach van krijg. Maar het is waar, veel paniek blijkt ongegrond en lost zich vanzelf op. Time is on our side.

De Russin talmt

Ik krijg een nieuwe kijk op managers, een rol die ik ook ken van ooit en leer  er mee te dealen. Op dit moment wacht ik een telefoontje af van een opperhoofd van een hotel die een spaak in het wiel wil steken van eerder gemaakte afspraken met het lagere management. En daar komt de Russin in mij om de hoek. Als senior van het leven aangesteld, bevind ik me tussen de blauwe hooggehakte collega´s van krap twintig die zenuwachtig of zichzelf te groot makend, de eerste schreden in hun arbeidscarriere zetten. In deze te hete zomer kies ik voor het gemak van de minst charmante editie van mijn uniform, een vierkante bloes over de rechte spijkerrok heen en luchtige platte sandalen aan het onderstel…. ik heb mijzelf tot ´de Russin´ gedoopt. Onzichtbaar weet ik mijn ene tand. De Tui-meisjes hebben alle bureaus geannexeerd, al dan niet met toestemming van de hotels en daar zitten zij permanent op hun post voor klanten die excursies komen boeken of een vraag over de bushalte hebben. Ik kom af en toe binnen vlieden, dan heb ik een afspraak met nieuwe gasten en maak hen wegwijs of ik werk de vluchttijden in de map voor de vertrekkers bij.  Meestal neem ik de gasten mee naar een rustige plek, want tegen de zin van de receptie in, ga ik niet braaf bij het zwembad in de herrie met de gasten praten. Bijna elk hotel heeft constant gezellige muziek uit de luidsprekers om vooral iedereen in vakantiestemming te houden. Als het kan, schuif ik aan een bureau, en op enig moment komt er een Tui-meisje aangelopen, net even haar post verlatend om naar het toilet te gaan om de lippen bij te stiften en de haren weer glad achterover op te binden. Daar zit de onverstoorbare Russin en zij maakt geen plaats. Talmend om de situatie nog wat uit te buiten, kwijt de ééntand zich van haar taak en druipt het tengere blauwtje af naar een bankje in de buurt.

En meer van die dingen. Het is een beetje een duivelse rol, rebellie ik hou er van. Niks geen vastgeroeste paden van ´zo hebben we het altijd al gedaan en iedereen is ok ermee´. De Russin heeft geduld en steekt soms achteloos en dan weer zeer gefocussed haar dijen er tussen. En tegelijkertijd ben ik zeer dienstbaar aan gasten, ik vind het erg leuk om hen ter wille te zijn en mij in te zetten voor slimme oplossingen die voor allen goed zijn. Deze éénvrouwspost past mij wel.

Spiritueel reisburo

Het einde van dit avontuur is in zicht, eind september gaat de vlucht terug en ik heb geen idee wat het leven voor me in petto heeft hierna. Behalve mijn theater en de opleidingen en opstellingen natuurlijk, want dat gaat met updates door. Wat brengt dit avontuur mij nog meer? Misschien wel een spiritueel reisburo, ik weet per slot nu heel goed hoe het in deze wereld gaat en heb een leuk netwerk om in den vreemde moois te organiseren.

 

 

Stijn

11 augustus 2018 Menorca

 

Stijn

Stijn

Ervaren systeemopsteller, trainer op identiteitsnivo, begeleider/coach van professionals. Verzorgt systeemopleidingen op het vlak van persoonlijk leiderschap. Heeft een open podium voor familie-opstellingen en levensvragen. Wijst je de weg naar wie je echt bent, zodat je kunt worden wie je bedoeld bent te zijn, met al je talenten en mogelijkheden. Met zelfacceptatie en effectieve persoonlijk sturing over jouw levenspad. Onthult samen met jou je persoonlijke sleutel tot jouw levensgeluk. Laat je je moed verzamelen om buiten je comfortzone te gaan, want daar ligt de magie. Ook voor jou.

8 gedachten over “Russin, reisleider met 1 tand in Spanje

 • augustus 14, 2018 om 9:52 am
  Permalink

  De Russische Hiliya in haar vierkante blouse en de blote benen in Birkenstocks gestoken heeft duidelijk haar draai gevonden. Stoīcijns en weldoordacht werd al zwetend een strategie uitgestippeld. En dat gaf voldoening en resultaat.
  Wat een ervaring stouw jij weer in je rugzakje Stijn!

 • augustus 15, 2018 om 12:38 pm
  Permalink

  Rebellie en dienstbaarheid staan je goed, Hillie/Stijn!

 • augustus 15, 2018 om 1:01 pm
  Permalink

  Prachtig geschreven! Ik heb het met een grote glimlach gelezen 🙂
  Hartelijke zomergroet uut Grunnen!

 • Stijn
  augustus 15, 2018 om 2:18 pm
  Permalink

  Dankjewel Esther, leuk dat je reageert. Tot in Grunn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.