leiderschapondernemenOrganisatie Opstellingen

Voorbij gesneden koek

Mijn moeder is een dochter van Wieger Ketellapper, de man die gesneden koek uitvond. In het begin van de 19e eeuw was hij -voor zíjn tijd- bezig met het nieuwe ondernemen. Voor dag en dauw met de hondenkar broden rondbrengen, zo begon hij zijn zaak, om het later tot een bekende koekfabriek uit te bouwen. Dat zijn jongste zoon naar China ging om gember en andere exoten in te kopen, was een megakwestie. Vroeger pakte mijn moeder mijn hand en schreef de letter W, keerde mijn hand om en tekende M, draaide mijn hand weer om en schreef de letter W, draaide nogmaals om weer een M te schrijven terwijl ze zei: ‘Wij Mensen Moeten Werken’.

Voorbij gesneden koek

Wat heerlijk dat vroeger voorbij is en dat we in onze tijd leven. Het ‘moeten’ mogen we loslaten, voorbij conventies kunnen we onze eigen waarheid leven. Je kunt onder een baas werken en je kunt je eigen vrije onderneming starten. Daar kun je je ziel en zaligheid in kwijt als je het in verbinding doet met je omgeving. Als je betekenis wilt hebben, duurzame bedoelingen voor je medemens en je omgeving dan kan er een mooie ‘Why’ boven komen drijven. Een why, staat voor waarom jij je business zou willen doen. Simon Sinek is de uitvinder van de importantie van ‘het waarom’: “People don’t  buy what and how but why you buy it. Het is belangrijk om jouw ‘waarom’ te communiceren, want dan spreek je vanuit je ziel en raak je de ander.

Why Ondernemerslatijn?

Waarom ik gestart ben met Ondernemerslatijn? Als jong broekje, of moet ik als vrouw zeggen jong rokje, wilde ik de wereld al leuker en beter maken en het liefst zo snel mogelijk. Ik koos daarom voor een vak dat momenteel weer een beetje in de lift zit na jarenlang van wegbezuinigen, namelijk dat van Opbouwwerker. Ik diende toen mensen in achterstandswijken, zoals in Groningen de Oosterparkwijk en in Leeuwarden Bilgaard en Molenpad, met inspraak bij stadsvernieuwing en onderwijsstimulering. In mijn verdere loopbaan ben ik mij opbouwwerker blijven voelen; steeds opnieuw de snelweg zoekend in de gemeenschap. Daarom ben ik van kunstenaars, leiders en ondernemers gaan houden. Dit soort mensen houdt van verandering, transformatie en heeft een vizier en gevoeligheid voor wat de samenleving vraagt en beweegt. Geen gesneden koek, hoewel ik mijn ondernemersbloed van mijn opa Wieger moet hebben gekregen. ‘Want als het gesneden koek is kun je spelen’.

Voorbij gesneden koek

Leiders, kunstenaars en ondernemers, een bemind drietal

Ik ben leidinggevende geweest in diverse maatschappelijke organisaties en heb daar geduld geleerd door te dealen met het hogere kader waar je, hoe bevlogen ook, toch je oor naar hebt te hangen. Veranderingen van betekenis, botsen met het belang van de status quo. Kunstenaars, ik hou van ze en…ze zijn niet gemakkelijk. Want wie werkelijk creatief is, is niet bezig met verkopen en vaak sterft men zo arm als een kerkrat en wordt pas veel later begrepen. Heel fijn voor het nageslacht en voor het publiek dat de kunstschatten bewondert in de musea. Een smeuïg verhaal over de kunstenaar wiens oor werd afgesneden en naar wie mijn straat is vernoemd, resteert. Driemaal is scheepsrecht, de ondernemer blijft van mijn beminde drietal over. In deze tijd blijkt een ondernemer, die het eigenbelang weet te paren aan wat voor de samenleving ook klopt, een grote kans op succes te hebben. Vandaar de door mij gedroomde naam Ondernemerslatijn, doelend op transformerende taal van deze tijd. Ik wil graag deze beweging bemoedigen, deze weg mee plaveien. Ruim baan maken voor het nieuwe ondernemen. Hoe meer ondernemers vanuit hun hart doen waar ze goed in zijn, des te kleurrijker onze wereld wordt.

Buiten spelen is het nieuwe ondernemen

Ondernemer zijn in deze tijd gaat niet over hard werken. Gaat niet over werkweken van 80 uren en hoe meer inzet, hoe meer effect. Zelfs in de startfase van je bedrijf is het bij het nieuwe ondernemen belangrijk dat je vanuit je hart en ziel acteert, plezier maakt en je bedrijf weet te relativeren. Wist je dat humor vanuit de geest komt? Wie regelmatig onder de tafel ligt van het lachen, heeft echt een streepje voor. Steeds ervoor zorgen dat je voorbij je ego luistert naar je hogere zelf. Je emoties en intuïtie als graadmeter serieus neemt voor wat je ziel beoogt met jouw bedrijf. Dan wordt Wij Mensen Moeten Werken getransformeerd in Wij Mensen Mogen Spelen! Om spelenderwijs mooie zaken te doen in liefde voor onszelf, elkaar en een betere wereld. Kom je mee buiten spelen?

Stijn

Ervaren systeemopsteller, trainer op identiteitsnivo, begeleider/coach van professionals. Numeroloog en raadsvrouw. Wijst je de weg naar wie je echt bent, zodat je kunt worden wie je bedoeld bent te zijn, met al je talenten en mogelijkheden. Met zelfacceptatie en effectieve persoonlijk sturing op jouw levenspad. Onthult samen met jou je persoonlijke sleutel tot jouw levensgeluk. Laat je je moed verzamelen om buiten je comfortzone te gaan, want daar ligt de magie. Ook voor jou.

3 gedachten over “Voorbij gesneden koek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *