Emoties de baas

Emoties, hoe word je ze de baas? Gistermiddag sloten we de leergang Persoonlijk Leiderschap af, het werd een kroon op de reis die ieder had gemaakt. Ze vertelde hoe ze zichzelf saboteerde en iedere keer als haar innerlijke stem haar iets influisterde het toch weer afdeed met vele “Ja maars” en hoeveel pijn haar emoties haar deden. Hoe kon ze daar van af komen?

Emoties, wat doen ze voor je?

Martha Nussbaum , amerikaans filosofe ziet veel moois in het menselijk bestaan. Wat waardevol is aan het leven, kunnen we volgens haar ontdekken via emoties. Haar boek ‘Oplevingen van het denken’ gaat erover: wat kunnen we leren van onze emoties? In circa 700 pagina’s voert deze vraag de lezer langs het ziekenhuis waarin de moeder van Martha Nussbaum net is overleden, langs de opvattingen van de stoïcijnen, langs tal van filosofische debatten en moderne wetenschappelijke onderzoeken, langs een pleidooi voor een politiek gebaseerd op medelijden en liefde, langs de verheffende liefde in kunst en muziek. Een emotie hoeft niet altijd gepaard te gaan met een bepaald lichamelijk verschijnsel. Emoties zijn ook cognitief; zij bevatten informatie. Verdriet bevat bijvoorbeeld het inzicht dat je iets waardevols verloren hebt; woede dat je iets slechts is aangedaan.

Opstellingen en emoties

Ik zie de zienswijze van Nussbaum als complementair op de fysieke aanpak van opstellingen. Het lichaam verraad alles en met name emoties vertalen zich in lichaamshoudingen. Daar maak ik in het opstellingswerk dankbaar gebruik van. Gevoelens zijn de antennes van de ziel. Gevoelens laten de liefde bloeien. De adem laat onze gevoelens stromen. Stokt deze, houd je je gevoelens vast. Adem dieper en we bevrijden ons hart van verdriet en maken ruimte voor liefde.

Onder het kleedje vandaan

Terug naar de dame die haar emoties wil bestieren en een aantal kwijt wil.  Ik vroeg haar: “Hoe zou het zijn als je je emoties zou aanvaarden als het leven dat zich door jou roert, dat gehoord en gezien wil worden. In heel haar spectrum, dus zowel de lastige als de mooie emoties, zodat je ten diepste verdriet kunt voelen, je verraden kunt ervaren en in opperste overvloed kunt genieten van dat leven? ” Dat bleek een nieuwe kijk, het welkom heten van dat wat tot dusver liever onder het kleedje werd gestopt. Geen reden tot schaamte of zelfverwijt. Welkom alles dat van mij is, mijn leven wil geleefd worden tot in alle vezels en het maakt me mens.

emoties mogen ze bestaan?
monster van schaamte en zelfverwijt
Stijn (Hillie)

Stijn (Hillie)

Ervaren systeemopsteller, trainer op identiteitsnivo, professioneel begeleider van organisatievraagstukken. Verzorgt systeemopleidingen op het vlak van persoonlijk leiderschap. Heeft een open podium voor familie-opstellingen en levensvragen. Wijst je de weg naar wie je echt bent, zodat je kunt worden wie je bedoeld bent te zijn met al je talenten en mogelijkheden. Met zelfacceptatie en effectieve persoonlijk sturing over jouw levenspad. Onthult samen met jou je persoonlijke sleutel tot jouw levensgeluk. Laat je je moed verzamelen om buiten je comfortzone te gaan, want daar ligt de magie. Ook voor jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.