leiderschapLevenslessenSamenlevingVrouwzijn

Vrouwenpower in Arnakot

Mijn dochter doet onderzoek in Arnakot in Nepal voor haar studie Anthropologie. Zij woont 4 maanden uitermate primitief in een bergdorpje en moet 3 uur lopen en 11 uur hobbelen in de bus eer zij in de bewoonde wereld is. Over vrouwenpower, vrouwelijke kracht gesproken.

Ken je roots

Ik geloof dat het mooi en belangrijk is om onze roots te kennen. Als je weet waar je vandaan komt, kun je zien waar je heen gaat. In Arnakot wonen 1000 mensen en zijn de sporen waar te nemen van hoe de mensheid eerder leefde. Dochter valt samen met haar vriendin en studiegenote van de ene verbazing in de andere. Zo zijn er bv geen douches maar is er wel WiFi, zijn de kinderen tevreden met niets en wordt elke gelegenheid te baat genomen om uitbundig feest te vieren. Ze zijn trouwens bijzonder welkom opgenomen in de gemeenschap en er is een ontroerend vertrouwen gesteld in de meiden. Een gast wordt als koning behandeld en krijgt als eerste te eten en zelf nemen ze genoegen met de restanten. Dochter spreekt over haar vader en moeder en zussen aldaar. Ook heeft zij een opa en oma bij wie ze eens een nachtje gingen logeren. Ze werden na de avondmaaltijd meteen naar bed gebracht en met liefderijk geknuffel toegedekt en ingestopt. Kinderen staan centraal in de gemeenschap en er wordt alles aan gedaan om ze gelukkig te laten leven, waarbij materie geen enkele rol speelt.

vrouwengemak

Dochter vertelde hoe het is om ongesteld te zijn in Arnakot. Veel vrouwen mogen dan niet thuis zijn en moeten hun periode afgezonderd door brengen. Zij worden als onrein gezien en mogen geen eten aanraken. Vroeger gingen zij hiervoor zelfs een kooi in. Als westerlingen bevreemdt dit ons en ervaren wij wellicht een naar gevoel van discriminatie. Toch kleven er positieve effecten aan deze afzondering. Vrouwen mogen hun periode in rust doorleven en kunnen zichzelf bewust schonen. Zij schonen de gemeenschap hiermee, het ritueel is van betekenis voor het totale welzijn en voortbestaan. De rol van de vrouw is eervol. Hun female bestaan wordt maandelijks opgeladen doordat zij ontslagen worden van prestaties en resultaatgericht gedrag. Het bekrachtigt zo de identiteit van zowel vrouwen en mannen. De eerlijkheid gebiedt me te vertellen dat het in dit dorp ook verworden is. Vrouwen komen op de tweede plaats. Als een man geen zonen krijgt bij zijn eerste vrouw, neemt hij een tweede partner. Vrouwen zijn na hun huwelijk niets meer waard. Zij komen inwonen bij de familie van de man en zijn dan onder de pannen of negatief geformuleerd, afgeschreven. En er zijn ook kinderen die door de eigen ouders verwaarloosd worden omdat deze ver van het dorp hun kost verdienen. Deze kinderen worden wel liefderijk door de gemeenschap opgevangen want er is een groot sociaal vangnet.

vrouwelijke krachten herdefinieren

Ook in onze samenleving zijn de onderlinge rollen aan herdefiniëren onderhevig. In het totaal waarderen we de vrouwelijke krachten meer en zien we dat faciliterend leiderschap belangrijk is, het effect is indirect waar te nemen en daardoor minder zichtbaar, maar ook meer duurzaam. En ook op individueel nivo is elk mens ermee gediend als hij of zij het vrouwelijke in zich plek geeft en luistert naar de eigen subtielere lagen in zichzelf. Zo komen alle talenten tot uitdrukking en krijgt de mens verdieping. Wie zijn sporen kent, kent zichzelf en ziet helder voorland.

Arnakot
In een primitieve samenleving kun je de sporen van onze eigen gemeenschap makkelijker traceren.

IMG_4180

 

Stijn

Ervaren systeemopsteller, trainer op identiteitsnivo, begeleider/coach van professionals. Numeroloog en raadsvrouw. Wijst je de weg naar wie je echt bent, zodat je kunt worden wie je bedoeld bent te zijn, met al je talenten en mogelijkheden. Met zelfacceptatie en effectieve persoonlijk sturing op jouw levenspad. Onthult samen met jou je persoonlijke sleutel tot jouw levensgeluk. Laat je je moed verzamelen om buiten je comfortzone te gaan, want daar ligt de magie. Ook voor jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *