Familie OpstellingenRelatie opstelling

De vraag geeft meer antwoord: de rijkdom van een opstelling

Een opstelling biedt zowel de vraagsteller als de representanten inzicht. Er komt inzicht op vele facetten van een vraagstuk en daarmee heling op een groter vlak.

reflectie

De reflectieverslagen van de leergang Persoonlijk Leiderschap ontroeren me. Ik krijg zo’n persoonlijke inkijk op wat ieder beleeft aan een opstelling, de vraagsteller én degenen die in de vraag representant zijn voor personen uit de vraag. Er komen veel meer antwoorden dan de vraag roept.

ouderschap

We hadden de ouders van een meervoudig gehandicapt kind op het podium. Ze waren gescheiden en moeder droeg alleen de verantwoording. Toen vader aangaf dat het hem niet lukte, dat hij niet in staat was om het vaderschap te nemen, ontstond er ruimte in de verhoudingen. Moeder wist dit eigenlijk wel, het zo te zien en te horen, bracht erkenning voor haar dubbele taak nu. En dat bracht verzachting.

Mooi is ook wat representanten beleven aan zo’n pittig levensthema: ‘Ik stond voor de vader en merk dat ik zelf milder naar de vader van mijn zoon ben geworden. Ik relativeer nu zijn rol en kan het in perspectief plaatsen. ‘
En ‘Toen ik de representant was voor de moeder en het punt kwam waarop haar man en zij tegenover elkaar kwamen te staan t.o.v een kind wat gehandicapt bleek te zijn. ‘Het deed me erg denken aan mij eigen situatie: Ik heb een vruchtwaterpunctie gehad en we hebben voor de vraag gestaan: wat als het niet ‘goed’ is? We bedachten toen, heel nuchter: dan laten we het kind weghalen. Echter door de opstelling weet ik nu dat er heel veel gevoelens en emoties door je heen gaan en dat ‘loslaten’ een heel proces is.’

Huiswerk

Ik laat het bij de deelnemers of ze een verslag willen maken. Het geeft een dieper kijken als je bewust terug kijkt naar je ervaring en reflecteert. Bovendien heb je later na de leergang een heel persoonlijk schrijven waar je later nog veel aan kunt hebben. Er zijn ook mensen die steigeren bij dit ‘huiswerk’ en zij klimmen niet in de pen. Ook ok!

IMG_3494.JPG

Stijn

Ervaren systeemopsteller, trainer op identiteitsnivo, begeleider/coach van professionals. Numeroloog en raadsvrouw. Wijst je de weg naar wie je echt bent, zodat je kunt worden wie je bedoeld bent te zijn, met al je talenten en mogelijkheden. Met zelfacceptatie en effectieve persoonlijk sturing op jouw levenspad. Onthult samen met jou je persoonlijke sleutel tot jouw levensgeluk. Laat je je moed verzamelen om buiten je comfortzone te gaan, want daar ligt de magie. Ook voor jou.

4 gedachten over “De vraag geeft meer antwoord: de rijkdom van een opstelling

  • Mooi hoe je beschrijft dat beleving van anderen inzicht in eigen beleving geeft en ruimte schept om anders naar je pijn te kijken zodat begrip kan ontstaan. Dat vraagt durf en zelfreflectie maar de beloning is zo helend en duurzaam.
    Wat fijn om anderen in zo’n proces/opstelling bij te mogen staan en dat vraagt weer om een groot empatisch vermogen, een groot hart en levenservaring. Een mooie wisselwerking dus.
    Dank voor het delen………

  • Wat een mooie inkijk in de prachtige leergang. Zo integer en wijs! Dank voor het delen.

  • Dank je Mieke voor je fijne reactie. Juist als het niet over jezelf gaat, kun je voorbij je ego toelaten. Een onverwachte impact ten gevolg. Daarom is ook de plek van representant een plaats om je te laten raken. En ja, ik ben blij met mijn werk. Kan er helemaal mezelf in zijn, elke weer ook geraakt door de wijsheid die door mij stroomt. Niet ván mij, wel door mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *