Uncategorized

Twijfel…………een goede raad

Zo diep wil ik dalen
in donkere gronden
van binnenste stilte
dat ik rijk wordt en sterk
om overal buiten
met allen en alles
te gaan in de wereld,
in ‘t wakkere werk.
Andreas Wijgmans

Gisteren keek ik terug naar de twijfel in mijn leven, onmiskenbaar aanwezig. Dan weer besloot ik ferm em negeerde ik het dunne stemmetje in me om even later ferm de andere optie te kiezen. De knagende vraag of het goed was, bleef. Nu mijn ziel meer landt, neem ik afstand tot de verwarrende dynamiek van Twijfel.

Martin Buber, begenadigd filosoof, beschrijft hoe twijfel tot lapwerk resulteert. Gestuurd door het denken, onze mind. Hoe onrijpheid van het wezen, voelen en denken nog niet kunnen verbinden en hoe diens ziel op den duur vanzelfsprekende samenhang brengt aan de volhardende, bewuste mens.

Zelf meer vat op mijn twijfel gekregen, zie ik nu wat de twijfelende mens doet. De twijfelaar is niet aanwezig, maar slingert angstgestuurd en geladen door projecties, heen en weer. Bang het verkeerde na te jagen en daardoor de boot van het juiste en het levensgeluk te missen. Zit je er middenin, ben je overtuigd van jouw waarheid van dat moment.

Ooit kreeg ik het advies om achter mijn genomen besluit te gaan staan. Ik had toen net een streep gezet achter een voor mij destructieve relatie, maar voelde me nog verbonden en verwarde dat met liefde. Ik twijfelde daardoor aan de juistheid van mijn besluit en was bang mijn grote liefde te miskennen. Achter je besluit gaan staan, het is een wijze raad, ik weet nu dat er geen foute besluiten bestaan. het gaat erom dat je dealt met je gemaakte keus en datgene wat daaruit voortvloeit en dat je de gevolgen accepteert en tot je neemt. Anders gezegd, het leven ermee aangaat, deze keus levensvatbaar maakt. In mijn situatie toen, de rouw om het verlies van mijn geliefde te accepteren vanuit de keus dat die relatie niet goed voor mij was.

Om zo je Ziel regie te geven over al wie je bedoeld bent.

Stijn

Ervaren systeemopsteller, trainer op identiteitsnivo, begeleider/coach van professionals. Numeroloog en raadsvrouw. Wijst je de weg naar wie je echt bent, zodat je kunt worden wie je bedoeld bent te zijn, met al je talenten en mogelijkheden. Met zelfacceptatie en effectieve persoonlijk sturing op jouw levenspad. Onthult samen met jou je persoonlijke sleutel tot jouw levensgeluk. Laat je je moed verzamelen om buiten je comfortzone te gaan, want daar ligt de magie. Ook voor jou.

2 gedachten over “Twijfel…………een goede raad

  • Eric Kooijman

    Mooi… Ik was net overtuigd dat mijn twijfel ook goed was maar door je stuk ben ik weer aan het twijfelen geslagen…

    “Twijfel is de wachtkamer van inzicht” (spreuk die mij overtuigde van de kwaliteit van twijfelen).

  • Haha, sorry Eric. Twijfelen is oke…”wacht maar tot je het zeker weet”….is een spreuk die mij ook heeft geholpen. En als je dan besluit…sta er voor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *